LINCOLN
  • PROGRAM: Roof extension + rehabilitation . SIZE: 210M2 . LOCATION: Brussels, Uccle, BE . CLIENT: Private . STATUS: BUILT . TIME: 2014 - 2017
  • ......................A W A R D S......................
    1st PRICE - PRIX D'ARCHITECTURE CONTEMPORAINE - UCCLE
    Shortlisted for the Inside World Festival 2018 in Amsterdam
    ......................

    Lincoln is a 140 sqm roof extension of an apartment in an urbanized area of Brussels.
    The new roof hosts the living area of the apartment and offers two outdoor spaces. The existing floor was transformed into a private bedroom area.
    SCALE
    Barely visible from the street the extension responds to a new dimension, a roof-dimension. With a set-back, the new volume tends to be independent. Embracing an open view on the city, its landscape is a collection of roofs and far away towers.
    UNDER ONE ROOF
    One continuous roof lays on five cores. Completely transparent on both orientations, big large frames from floor to ceiling give the impression of a totally opened and suspended space.
    At one point only, the roof opens up above the large in-between space connecting the two living areas, bringing morning light to the front façade and characterizing this space below with its higher and tilted ceiling.
    CORES
    The existing situation had 3 volumes scattered on the roof; the circulation core and two ventilation shafts. By inflating them with functions they become the structure of the plan.
    The project is a fluid living space articulated by five cores: the circulation core in the center, the kitchen and the loggia on the facades and the sanitary and technical cores on the sides. These cores hosts all functions consequently characterizing the four corners of the plan.
    MATERIAL
    Cores are white volumes. Inside the thin white skin covering the cores, texture is reveled depending on the function. Okoumé multiplex for shelfs, buffet or bar, construction ceramic blocs and concrete for the chimney, wood and cement fiber for the logia and composite marble for toilets.
  • Crédits
    Architect: Frédéric Karam . Engineer: JZH & Partners . Photos: Maxime Delvaux
  • Publications

    DIVISARE

    ARCHDAILY

    DEZEEN

  • 2008
  • 2018
  • List
  • of
  • Projects
_
  • 2008 - 2018 : List of Projects
  • THE CONTROL AND THE UNEXPECTED
  • Joffrey About, Frédéric Karam
  • COLO, BE
  • Frédéric Karam
  • DUCHESSE, BE
  • Frédéric Karam
  • GG, BE
  • Frédéric Karam
  • KUMPS, BE
  • Frédéric Karam
  • 449,5 Km, NL
  • Nicole Froehlich, Frédéric Karam, Michiel Van Der Loos
  • ZAV, BE
  • Frédéric Karam, Michiel Van Der Loos, Harold Vermeiren
  • KOTO, BE
  • Nicole Froehlich, Frédéric Karam, Michiel Van Der Loos
  • Al Dabal compound, SA
  • Frédéric Karam, RAUM404
  • Lx3, LB
  • Julien Ecoffey, Léonard Gurtner, Frédéric Karam
  • Huis Voor Een Visser, BE
  • Frédéric Karam, Olivier Roegiest
  • Lisière, CH
  • Marnie Amato, Nathanaël Chollet, Frédéric Karam
  • Wall Villa, LB
  • Frédéric Karam, Mio Tsuneyama
  • Chicxulub, CH
  • Nathanaël Chollet, Frédéric Karam
  • NOTAN OFFICE is a Brussels based architecture and urban design practice. It relies on temporary associations between Frederic Karam and other architects, landscape architects, artists, urban planners, and more technical advisors. The idea is to adapt to every project that demands different knowhows and expertise; relying on this network to reinvent itself through every collaboration, each project taken from scratch, with new inputs for each contexts in attempts to find coherent answers with given budgets, contexts and geographical locations.

    .

    JOBS
    We are constantly looking for talented collaborators and interns
    We only accept digital applications in PDF.
    Send them at notan@notan-office.com
    We’ll try to contact you as soon as possible.

    .

    ADDRESS
    Av. de la Couronne 382
    1050 Bruxelles
    notan@notan-office.com
    +32 (0)488 868 115

     

     

    .

     

    COLLABORATORS: Arthur Wery, Zyad Belhaj, Isis Desmaison
    PAST COLLABORATORS: Sara Lapinska